Το χοιρινό κρέας έχει αποτελέσει μία πολύ σημαντική διατροφική πηγή για τον άνθρωπο.

Κεφάλι: Νοστιμότατος μεζές και γίνεται ψητό, πηχτή, ή και στη γάστρα.
Λαιμός ή σβέρκος: Βγαίνουν μπριζόλες με μικρό κόκαλο, γύρος, σουβλάκια. Σε κομμάτια γίνεται φούρνου ή κατσαρόλας. Είναι γενικά μαλακό και νόστιμο κρέας. Από το λαιμό παίρνουμε τις πολύ τρυφερές μπριζόλες του λαιμού.
Μπριζόλες: Βγαίνουν από το κόντρα (καρέ) και έχουν κόκαλο. Είναι πιο νόστιμες από τις μοσχαρίσιες, επειδή έχουν πολύ λίπος. Όλα αυτά τα τεμάχια είναι κατάλληλα για τηγάνι, φούρνο, σχάρα και γκριλ. Χωρίς κόκαλο δίνουν πολύ καλά φαγητά φούρνου (ρολό).
Φιλέτο ή ψαρονέφρι: Δεν έχει λίπος ή κόκαλο. Είναι το πιο νόστιμο κομμάτι. Μαγειρεύεται κυρίως στη σχάρα, σοτέ και γεμιστό στο φούρνο ή στη σχάρα.
Μπούτι: Από το μπούτι κάνουμε γύρο, σνίτσελ, κιμά και σουβλάκια. Ολόκληρο γίνεται στο φούρνο και σε κομμάτια μαγειρευτό.
Πανσέτες: Βγαίνουν και αυτές από το κόντρα. ‘Έχουν πιο λίγο κρέας από τα αντίστοιχα αρνίσια παϊδάκια. Ένα αρκετά παχύ κομμάτι κρέατος, που πωλείται είτε φρέσκο είτε παστό. Έχουν κόκαλο και λίπος. Γίνονται σχάρας, ρολό ή μαγειρευτές στην κατσαρόλα.
Σπάλα: είναι το πρόσθιο άκρο με τα αντίστοιχα οστά και μυς και διαχωρίζεται με τομή που γίνεται μεταξύ σπάλας και στήθους. Γίνεται μαγειρευτή κατσαρόλας, αργοψημένο στον φούρνο, σουβλάκια και κοντοσούβλι.
Κιλότο: Δίνει εξαιρετικά χυμώδη και τρυφερά σνίτσελ. Χρησιμοποιείται επίσης για κοκκινιστά στην κατσαρόλα. Ολόκληρο το μπούτι είναι κατάλληλο για ψητό στο φούρνο.
Κότσι: Αυτό είναι το κατώτατο τμήμα του ποδιού. Μπορεί να γίνει βραστό στην κατσαρόλα ή να σιγοψηθεί στον φούρνο ή να ψηθεί ολόκληρο, να ξεκοκαλιστεί, αλλά και να γίνει γεμιστό.
Ποδαράκια: Το κομμάτι με την υψηλότερη ποσότητα ζελατίνης. Σ᾿ αυτό οφείλει και την μεγάλη πηκτική του ικανότητα στο μαγείρεμα.